Een goede start voor uw pup

Een goede start voor uw pup

Goed begonnen is half gewonnen wordt wel eens gezegd. Een goede start voor uw pup voorzien is uitermate belangrijk voor elke (toekomstige) hondeneigenaar. Deze start zal mede bepalen of de pup kan uitgroeien tot een stabiele volwassen hond. Maar hoe pakt u de start met uw pup dan het best aan?

Via onderstaand artikel hopen we jullie alvast een aantal belangrijke handvaten mee te geven.

De aankoop

Als we spreken over een goede start, dan begint dit al bij de afkomst van uw pup. De basis voor uw pup wordt namelijk al bepaald door de omstandigheden waarin de moederhond leeft tijdens de dracht. Ga daarom op zoek naar een erkende fokker van het ras van uw keuze. Kies een fokker waar u persoonlijk een goed gevoel bij hebt. Een fokker waar de moederhond en de pups in de beste omstandigheden kunnen opgroeien.

Vermijd altijd een (impuls)aankoop bij een puppywinkel of een broodfokker. Doorgaans groeien deze pups niet in de meest ideale omstandigheden op. Hierdoor hebben ze op jonge leeftijd al een grotere kans op het ontwikkelen van medische en/of gedragsproblemen. Twijfelt u over de fokker van uw keuze? Neem dan altijd eerst even contact op met uw dierenarts. Zij helpen u graag verder.

Online vindt u ook verschillende lijsten met vermelding van (vermoedelijke) broodfokkers. Eén van deze lijsten kan u HIER terugvinden.*

Aan de slag met de voorbereidingen

Voor we een pup in huis halen is het uiteraard nodig om de juiste voorbereidingen te treffen. Er zijn namelijk toch wat (basis)zaken die een pup (of hond) nodig heeft. Het is wellicht handig om vooraf een lijst te maken met de zaken die uw pup nodig zal hebben. Het aanbod aan hondenartikelen is welliswaar enorm groot. Denk daarom ook al eens na over de keuze van bepaalde artikelen die u gaat aankopen. Met dit artikel kunnen we uiteraard niet op al de verschillende hondenartikelen in gaan. Hieronder beschrijven we graag onze visie op een aantal van de basiszaken:

  • Slaapplaats

Kiezen jullie voor een bench, een kussen, een mand en/of een puppyren?

Er valt heel wat te vertellen over bovenstaande zaken. Dat gaat ons te ver leiden voor dit artikel. Wel is het belangrijk om – de keuze die jullie maken – aan te passen aan het formaat van uw hond. Een comfortabele slaapplaats is niet alleen een basisbehoeften, maar zorgt ook voor voldoende slaap- en rustmogelijkheden voor uw pup. Deze aankoop kan u best al aanpassen aan het formaat dat uw hond heeft op volwassen leeftijd. Dit voorkomt dat u over X-maanden een nieuwe slaapplaats moet aanschaffen (wat vaak toch een kostelijke aankoop is).

Als jullie werken met een slaapplaats die kan worden afgesloten (bv. bench of puppyren), dan is het belangrijk dat deze plaats stapsgewijs wordt aangeleerd aan uw pup. Hierdoor zal uw pup deze plaats gedurende zijn/haar leven als veilig en vertrouwt ervaren. Dit wordt ook wel eens omschreven als “een veilige plaats”.

  • Eet- en drinkbakken

Er zijn 1001 soorten eet- en drinkbakken op de markt voor uw pup. Om te beginnen is het belangrijk om de hoogte van deze bakken aan te passen aan het formaat van uw pup. Daarnaast kan een anti-slip matje er voor zorgen dat uw pup in alle comfort kan eten en drinken. Tot slot is de keuze van het materiaal ook iets om over na te denken. Metalen eet- en drinkbakken hebben niet onze voorkeur in dit geval. Dit vanwege het scherpe geluid dat deze bakken maken (voor de hond) tijdens het eten. Daarom verkiezen wij eet- en drinkbakken van plastic, steen of porselein.

  • Speelgoed

Kauwbehoefte is een basisbehoefte die belangrijk is van puppy tot volwassen hond. Maar voor een pup is het enorm belangrijk om voldoende speelgoed te voorzien die hij met zijn mond kan verkennen. Omdat een pup nog maar fragiele (maar scherpe!) puppytanden heeft, is de keuze voor te hard speelgoed (bv. harde plastic) niet ideaal. Kies eerder voor materiaal dat sterk genoeg is, maar toch voldoende druk meegeeft tijdens het kauwen/spelen.

  • Wandelmateriaal

Halsband of harnas: Zowel een halsband als een harnas hebben voor- en nadelen. De keuze hiervan hangt daarom dan ook vaak af van de eigen voorkeur voor een halsband of een harnas. Indien u kiest voor een harnas, dan neigt onze voorkeur wel naar een Y-harnas. Een Y-harnas heeft iets meer voordelen dan de types van een borstharnas (bv. type K-9 harnas).
Wat jullie keuze ook is, zorg uiteraard dat het perfect is aangepast op de maten van uw pup/hond.

Slipketting, stropketting, gentle leader,…: dit soort van materialen voegen in vele gevallen pijn en ongemak toe aan de wandelingen van uw hond (bv. bij het trekken), waardoor we deze zaken absoluut niet aanraden.

Symptoombestrijding werkt zelden of nooit, trainen en gewenst gedrag aanleren daarentegen werkt altijd!

Trekt uw hond aan de lijn? Ga dan samen met uw hond aan de slag om hem ontspannen te leren wandelen aan de lijn. Indien het u alleen niet lukt, durf dan gerust beroep doen op iemand die jullie met de nodige deskundigheid hierin kan ondersteunen. Ontdek HIER onze mogelijkheden om (opnieuw) ontspannen te kunnen wandelen met uw hond!

De grote dag is aangebroken

Een pup komt meestal op de leeftijd van 8 à 9 weken terecht bij de nieuwe eigenaar. Er kan best worden gekozen om de pup met minimum 2 personen te gaan halen. Op deze manier kan er één iemand de wagen besturen en kan de andere persoon zich bekommeren om de pup. Elke hond dient wettelijk verplicht te worden vastgemaakt in de auto, dit voor ieders veiligheid. De tweede persoon kan zich op de achterbank bij de pup zetten of de pup kan vooraan op de schoot worden genomen.

Het is belangrijk dat de eerste ervaring van de pup met de auto goed verloopt. Zorg dat de pup zeker niet overgeeft in de wagen, dit kan nadien tot een blijvend probleem leiden met de wagen. Stop indien nodig onderweg even om de pup uit te laten (behoefte doen is hier dan ook mogelijk).

Best kan er met de fokker worden afgesproken om de pup in de voormiddag te komen halen. Hierdoor heeft de pup nog een hele namiddag om te wennen aan zijn nieuwe thuis voor de eerste nacht er aan komt.

Hoe pak ik het de eerste nachten aan?

Er wordt vaak beweerd dat een puppy vanaf de eerste nacht al alleen moet kunnen blijven. In de praktijk blijkt dit zeer moeilijk te zijn voor de meeste pups waardoor ze als gevolg gaan beginnen blaffen, janken, huilen, etc. Dit gedrag negeren – “anders leert de pup het nooit” wordt dan beweerd – kan leiden tot de ontwikkeling van aangeleerde hulpeloosheid en wordt dus ten stelligste afgeraden.

Zorg daarom dat u er de eerste nachten voor uw puppy bent. Dit kan door de puppy de eerste nachten mee naar uw slaapkamer te nemen en hier te laten slapen (bv. in de bench, puppyren, etc.). Een alternatief is dat u een matras (of de zetel) plaatst onder bij de slaapplaats van de puppy. Op het moment dat de puppy begint te janken, kan u eenvoudigweg uw hand laten ruiken. Hierdoor ervaart de puppy dat hij of zij niet alleen is en zullen ze sneller terug rustig worden. Als de eerste nachten goed verlopen kan u stelselmatig proberen om de puppy alleen te laten slapen gedurende de nacht.

Wat met socialisatie?

Er bestaat vaak een misverstand over de manier waarop we een pup het best moeten socialiseren: “zoveel mogelijk ervaringen op doen op korte tijd tot de leeftijd van 14 weken en de pup is perfect gesocialiseerd”. Deze uitspraak is niet alleen zéér kort door de bocht, maar ook mogelijk de oorzaak van bepaald ongewenst gedrag dat een pup kan vertonen.

Betreffende socialisatie gaat het om kwaliteit en niet op kwantiteit. Anders gezegd, de manier waarop uw puppy ervaringen opdoet is vaak vele malen belangrijker dan de hoeveelheid ervaringen die hij opdoet met éénzelfde prikkel. Eén positieve ervaring met bv. een andere hond is – in functie van socialisatie – veel waardevoller dan meerdere negatieve ervaringen met andere honden.

De kernboodschap van socialisatie is:

Socialisatie is absoluut nodig doorheen het leven van uw pup, waarbij de eerste 14 weken hierin een belangrijke rol spelen. Tijdens deze periode is het cruciaal dat uw pup uitsluitend en alleen positieve ervaringen op doet met de prikkels waarmee hij of zij geconfronteerd wordt. Eén positieve ervaring zal veel meer bijdragen tot de ‘socialisatie’ dan meerdere ervaringen die de pup als negatief heeft ervaren. Het draait ook nu weer om het vinden van een goede balans tussen voldoende rust en het opdoen van de nodige ervaringen.

Wat is typisch puppygedrag?

Tot slot maken vele hondeneigenaars zich vaak zorgen over het gedrag van hun puppy de eerste dagen of weken. De meest voorkomende bezorgdheden gaan in dat geval over het puppybijten, het opeten van bepaalde voorwerpen, het graven in de tuin of het opspringen en in de kleren hangen. Ondanks het feit dat dit voor ons vaak ‘vervelende gedragingen’ zijn, zijn ze in de beleving van de puppy eigenlijk stuk voor stuk normaal. Een pup van die leeftijd heeft nog heel wat te leren over het leven – eigenlijk net zoals dat het geval is bij een baby in zijn eerste levensmaanden en jaren.

Het is dus niet nodig om u zorgen te maken als uw puppy één of meerdere van deze ‘typische puppygedragingen’ vertoont. Door hier op een juiste manier mee om te gaan (lees: uw pup aan te leren en te voorzien in de nodige opvoeding) zijn dit doorgaans zaken die redelijk snel zullen verminderen of zelfs volledig verdwijnen.

 

Ook bij Kwispelheide krijgen we regelmatig eigenaars aan de telefoon die zich zorgen maken over het gedrag van hun puppy. Doordat we ondertussen al honderden puppy eigenaars hierin hebben begeleid, weten we perfect op welke manier we een goede start voor uw puppy kunnen voorzien. Bent u naar aanleiding van dit artikel ook benieuwd hoe we dat doen? Neem dan snel een kijkje hieronder of bel ons voor meer info.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Deze lijst werd niet opgesteld door Kwispelheide. Hierdoor kan Kwispelheide niet verantwoordelijk worden gehouden voor de vermeldingen die worden gedaan op deze lijst.