, , ,

Hoe herken je stress bij je hond?

Hoe herken je stress bij je hond

Hoe herken je stress bij je hond?

Er wordt wel eens gezegd dat onze honden doorgaans een luilekker leven hebben. Ze hebben hun eigen mand, zetel of kussen waar ze een hele dag liggen te knorren. We nemen ze doorheen de dag, tijdens pauzes of na het werk mee voor een wandeling, spel of een andere vorm van activiteit. (Meerdere malen) per dag krijgen ze een lekkere etensbak voorgeschoteld, eventueel met als afsluiter een kauwbeen.

En de rest van de dag?

De rest van de dag brengt je hond al slapend door. Het is dus doodnormaal als je hond per dag 16 tot 18u slaapt (rekening houdend met de verschillende rassen, kan dit zelfs nog meer zijn).

Van een (honden)leven gesproken!

Heeft mijn hond dan nooit moeilijke momenten?

Desondanks dat eigenaars het beste met hun trouwe viervoeter voor hebben, ervaart een hond ook wel eens moeilijkere momenten. Als een hond een bepaalde situatie als spannend ervaart, niet wetend hoe hij hiermee moet omgaan, zal hij stress ervaren. Stress kunnen we definiëren als een lichamelijke reactie dat een hond zal ervaren in een voor hem moeilijke situatie. Hierdoor komen er een bepaalde stoffen (o.a. hormonen) vrij in het lichaam van je hond. Uit onderzoek blijken o.a. cortisol en adrenaline hier een grote rol in te spelen.

Ondanks dat de term “stress” een negatief gevoel oproept bij de meeste onder ons, heeft elk levend wezen stress nodig. Het is zelfs zo dat als dit niet bestond, geen enkel dier in het wild (maar ook onze huisdieren) zou kunnen overleven. De details ga ik hier niet bespreken, dit zou ons te ver leiden.

Wat wel belangrijk is om te onthouden, is dat er 2 vormen zijn van stress. We spreken in dat geval van
“positieve stress = eustress” en “negatieve stress = distress”.

Ken je het gevoel voor een belangrijke sollicitatie, examen of sportwedstrijd?

Dat kan een vorm zijn van “positieve stress”. Dit zorgt er namelijk voor dat je meer alert en geconcentreerd bent tijdens een examen, of dat extra beetje energie vindt voor je sportprestatie.
Is het stressniveau te hoog? Dan bestaat de kans dat men op dat moment ‘negatieve stress’ ervaart. Dit uit zich dan in de vorm van bv. een black-out, het letterlijk verkrampen van het lichaam, het gevoel dat niets nog lijkt te lukken, ..

Van zodra dat een levend organisme geconfronteerd wordt met een aanhoudende vorm van (negatieve) stress, kan dit zeer zware gevolgen hebben voor het welzijn van dat organisme.

Hoe kan ik stress bij mijn hond herkennen?

Ook onze honden ervaren dus stress tijdens hun leven. Tot op een bepaald niveau is dit goed voor het voortbestaan van je hond. Het is daarom essentieel om het stressniveau bij je hond te herkennen, maar ook om dit goed te interpreteren. Dit is niet voor iedere hondeneigenaar evident vandaag de dag.

Denk eens even na over de volgende zaken. Waarom doet je hond volgende zaken volgens jou?

  • Als een hond geeuwt of zich uitrekt?
  • Als een hondt met z’n tong zijn bek aflikt?
  • Als een hond snuffelt?

Als een hond net wakker is, kan hij inderdaad geeuwen of zich uitrekken omdat hij nog moe is. Als een hond net een lekkere maaltijd heeft gehad, kan hij inderdaad zijn bek aflekken omdat het hem heeft gesmaakt. Als een hond snuffelt, kan hij inderdaad een geurspoor aan het volgen zijn.

Maar .. Is dit dan altijd het geval?

Helaas moeten we negatief antwoorden op deze vraag. Om het gedrag van je hond correct te interpreteren, is het essentieel om de context mee in rekening te nemen. Als je hond dit gedrag in – voor hem spannende situaties – vertoont, is de kans groot dat hij op dat moment stress ervaart. Hij zal dan geeuwen, zich uitrekken, tongelen, snuffelen, .. om zijn stressniveau proberen te doen dalen. Dit noemen we het vertonen van “kalmerende signalen”.

Het is dan ook belangrijk om je hond goed te kennen en zijn lichaamstaal goed te kunnen interpreteren. Als je deze signalen (of andere) opmerkt bij je hond in een “abnormale context”, is het belangrijk hem de nodige steun en veiligheid te bieden. In vele gevallen is het zelfs nodig om je hond direct uit de situatie te halen, zodat hij terug tot rust kan komen.

Benieuwd welke stress-signalen er te herkennen zijn bij je hond? En in welke mate hij op dat moment stress ervaart?  Onderstaande stressladder geeft een overzicht van de signalen en het stressniveau (cfr. verkeerslicht; groen – oranje – rood)

 

Stressladder van je hond

 

Wat gebeurt er als je hond (negatieve) stress blijft ervaren?

Als een hond niet uit een voor hem bedreigende situatie wordt gehaald, kan dit snel escaleren. Zijn lichaam zal als het ware worden klaargestoomd voor ‘actie’. Hierbij heeft een hond van nature uit drie overlevingstrategieën waaruit hij zal kiezen: ‘Fight, Flight or Freeze‘. Dit is wat we in het vakgebied ook wel eens omschrijven als de ‘copingstrategie‘ van je hond. Dat is zijn manier om met de bedreigende situatie en de bijhorende stress te kunnen omgaan.

Welke strategie je hond zal kiezen hangt af van heel wat factoren. Afhankelijk van voorgaande (succes)ervaringen, mate van socialisatie, genetische voorbestemdheid, .. zal hij kiezen voor een bepaalde copingstrategie.

Doorgaans kunnen we stellen dat het aanhoudend ervaren van (negatieve) stress, een negatieve invloed heeft op het welzijn van de hond. Om die reden is het dan ook essentieel om zoveel mogelijk ontspannende activiteiten (voor je hond!) te gaan doen. In combinatie met verplichte rust, kan dit zijn stressniveau doen dalen, waardoor hij zowel lichamelijk als mentaal tot rust kan komen.

Ontspannende activiteit kan in de vorm van ‘hersenwerk voor je hond’, onder voorwaarde dat hij hier toe in staat is! Online vind je hier allerlei informatie over, o.a. via facebook kan je speciale groepen terugvinden gericht op ‘hersenwerk voor honden’. (klik hier voor de facebookgroep)

Hulp nodig?

Helpt rust of ontspanning niet of niet voldoende? Of heb je het idee dat je hond regelmatig last heeft van stress? Het moeilijk heeft in bepaalde situaties/omstandigheden? Zeer snel overprikkelt geraakt zonder enige aanleiding? Ontstaan er hierdoor regelmatig conflicten (bv. grommen, snauwen, ..) of andere vormen van ongewenst gedrag?

Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. We bekijken dan graag of we jullie kunnen helpen met het nodige professioneel advies.

 

 

Ben je zelf op zoek naar een professionele opleiding die al de geheimen van je hond zal onthullen?