, ,

Lichaamstaal van je hond, wat vertelt zijn kwispel?

Lichaamstaal van de hond, wat vertelt de kwispel


Mijn hond kwispelt, is hij blij?

Iedere hondeneigenaar die na een lange werkdag thuis aankomt kent het gevoel. Je hebt de deur nog maar net open en je hond komt je al hevig kwispelend tegemoet. Zalig toch?

In dergelijke gevallen is de kans groot dat je hond kwispelt van geluk. Blijdschap dat zijn baasje eindelijk thuis is na een lange werkdag. De 1001 geuren die je dan meedraagt zijn zelfs nog de kers op de taart. Maar wil een kwispelende hond dan per definitie zeggen dat je hond blij is?

De lichaamstaal van je hond, wat vertelt zijn kwispel?

Een van de vele misverstanden leeft er rond de betekenis van een kwispelende hond. Mijn hond kwispelt, dus hij zal wel blij zijn.. Helaas is dit zeker niet altijd het geval. Een kwispelende hond kan betekenen dat je hond blij en gelukkig is. Maar de kans is evengroot dat hij kwispelt door een andere emotie. Via dit artikel proberen we je wat meer inzichten te geven in de hondentaal.

Positie van de staart

Een eerste belangrijk aandachtspunt is de bepaling van de staarthouding. Hierbij spreken we over drie mogelijke posities van de staart: neutraal, hoog of laag.

De eerste moeilijkheid voor het correct interpreteren van deze positie zijn de rasverschillen. Doorheen de domesticatie zijn er namelijk verschillende hondenrassen ontstaan. Hierdoor zijn er ook verschillen ontstaan in de ‘neutrale positie’ van de staart. Het is dus belangrijk om te weten welke staarthouding bij jouw hond als ‘neutraal’ geldt.

 

Staartpositie

 

1.  Neutrale staarthouding

Een neutrale staarthouding wijst op een ontspannen hond. Mogelijk is hij matig alert, maar de rest van zijn lichaam is ontspannen.

2. Hoge staarthouding

Vanwege de verschillende hondenrassen, beschouwen we dit als ‘hoger dan de neutrale staarthouding’. Deze hoge staarthouding kan je interpreteren als dreigend, opgewonden of zelfs bereid tot agressie. Zeker in combinatie met andere lichaamssignalen kan dit beteken dat de hond bereid is om aan te vallen.  (bv. piloerectie op de rug, grote spierspanning over heel het lichaam,…)

3. Lage staarthouding

Vanwege de verschillende hondenrassen, beschouwen we dit als ‘lager dan de neutrale staarthouding’. Deze lage staarthouding kan je interpreteren als onzeker, onderdanig of angstig. De hond voelt zich op die momenten niet op zijn gemak. Hoe strakker de staart aangetrokken wordt, hoe groter de angst of onzekerheid is.

 

Beweging van de staart

Een tweede belangrijk aandachtspunt is de beweging van de staart. Hieronder verstaan we:

  • De snelheid van kwispelen;
  • Het type van kwispelen;
  • De richting van kwispelen.
1.  De snelheid van kwispelen

De snelheid van de staartbeweging duidt op de mate van opwinding. Hoe sneller de kwispel, hoe meer opwinding de hond ervaart. Hoe trager de kwispel, hoe minder opwinding de hond ervaart. Deze opwinding kan zowel duiden op vriendelijkheid, dreiging of onderdanigheid. Om de juiste emotie te herkennen moet er weer gelet worden op de andere lichaamssignalen. Deze moeten dan op hun beurt ook weer in de juiste context worden geplaatst.

2. Het type van kwispelen

Het is niet altijd even eenvoudig om te zien, maar er bestaan verschillende types van kwispelen. De onderliggende emotie hierbij gaat ook weer van vriendelijke intentie tot dreiging.

  • Brede kwispel = de staart beweegt horizontaal van links naar rechts, waarbij de achterkant van de hond lichtjes kan mee bewegen. Dit duidt op vriendelijkheid.
  • Zwabber kwispel = de staart beweegt horizontaal van links naar rechts, waarbij de volledige achterkant van de hond mee beweegt. Dit duidt op vriendelijkheid.
  • Propeller kwispel = de staart maakt (hoge) draaiende beweging vanaf de aanzet van de staart. Dit duidt op onzekerheid, met intentie tot vriendelijk gedrag.
  • Stijve kwispel = de staart is hoger dan de neutrale houding en beweegt zeer stijf. De rest van het lichaam is volledig gespannen. Dit duidt op hoge opwinding, met intentie tot dreiging.
3. De richting van kwispelen

De kwispelrichting werd in 2007 in een experiment bestudeerd door een groep Italiaanse onderzoekers. Onder leiding van Giorgio Vallortigara werd een verband gezocht tussen de kwispelrichting en de onderliggende emotie. Ondanks dat er hier nog veel onduidelijkheid heerst, kwamen ze wel tot een aantal leuke inzichten.

Als je hond overwegend naar rechts kwispelt, duidt dit op iets bekend of iets dat hij wil benaderen. Hiervoor gebruikt de hond zijn linkerhersenhelft, verantwoordelijk voor positieve gedachten en toenadering. Van zodra de linkerhersenhelft actief is, zal de hond naar rechts kwispelen.

Als je hond overwegend naar links kwispelt, duidt dit op iets wat de hond ervaart als onaangenaam. Hij wil op dat moment contact vermijden met het onaangename onderwerp. Een veel voorkomende situatie is het kruisen van een andere intimiderende hond, benadering door een vreemd persoon, ..
Hiervoor gebruikt de hond zijn rechterhersenhelft, verantwoordelijk voor sombere gedachten en vermijden van het onderwerp. Van zodra de rechterhersenhelft actief is, zal de hond naar links kwispelen.

Het volgende filmpje toont het desbetreffende experiment:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=Wda3id9vbCk&feature=emb_logo

Conclusie

We kunnen dus stellen dat een hond die kwispelt, niet per definitie een vriendelijke intentie heeft. Belangrijk is om het geheel van lichaamstaal goed te interpreteren en in de juiste context te zien.

 

Bent u naar aanleiding van deze blog nieuwsgierig geworden naar de betekenis van de lichaamstaal van uw hond? Of stelt u zich de vraag wel eens waarom uw hond bepaald (ongewenst) gedrag vertoont?

Neem dan zeker eens een kijkje in ons opleidingsaanbod. In september start er weer een nieuw academiejaar voor onze professionele hondenopleiding als ‘Gedragscoach & Hondentrainer’.