Wat doet een gedragstherapeut?




Als je een hond in huis hebt kunnen er zich doorheen de tijd bepaalde problemen ontwikkelen. Wil je aan de slag met deze problemen, dan kan een gedragstherapeut je hierbij helpen. Wat doet een hondengedragstherapeut? Hieronder geven we je graag wat meer informatie mee dat een antwoord zal bieden op deze vraag.

Hondentrainer of gedragstherapeut?

Gedragsproblemen bij honden zijn er in verschillende vormen. Heb je een hond die opspringt tegen bezoek, trekt aan de lijn of niet luistert naar de commando’s die hij krijgt? In dat geval kan je de hulp inroepen van een gediplomeerde hondentrainer. Deze trainer kan via praktijktrainingen samen met jullie aan de slag gaan om dit gedrag terug op de rails te krijgen. Kies je voor een lokale hondenschool of puppyklasse? Wees er dan zeker van dat de lessen worden gegeven door gediplomeerde instructeurs die mee zijn in de hedendaagse trainingstechnieken.

Hondenschool

Kom je toch terecht bij een hondenschool die tijdens de trainingen gebruik maakt van straftechnieken? Of werken ze nog steeds volgens het oude roedelprincipe? Durf jezelf dan de vraag stellen of deze hondenschool wel aansluit bij je eigen verwachting. Als je hierover twijfelt kan je best verder op zoek gaan naar een andere hondenschool.

Heeft je hond daarentegen problemen zoals het uitvallen naar andere honden en/of mensen, angst voor geluiden of problemen met alleen thuis te zijn? Dan is het een goed idee om een gediplomeerde gedragtherapeut voor honden in te schakelen.

Nog steeds niet officieel erkend

Het vinden van een goede gedragstherapeut is niet altijd eenvoudig. Er zijn namelijk nog steeds veel mensen die zich gedragsdeskundige, gedragstherapeut, hondencoach of hondenspecialist noemen. Tot op heden is het beroep als gedragstherapeut niet officieel erkend. Anders gezegd: iedereen kan het worden en daar knelt het schoentje in vele gevallen. Hierdoor kunnen er “hondenfluisteraars” aan de slag gaan met het begeleiden van gedragsproblemen zonder enige professionele voorlopleiding.

En wie zal er in de meeste gevallen het slachtoffer zijn in het verhaal?

Correct.. onze honden!

Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat het trainen d.m.v. straftechnieken (bv. gebruik van E-collar, fysieke correcties,…), kan leiden tot aangeleerde hulpeloosheid (Seligman & Maier, 1968) en een negatieve impact heeft op het welzijn van onze honden (Cooper et all., 2014).

Durf te vragen..

Als je overweegt om externe hulp in te roepen van een gedragstherapeut is het belangrijk om diens werkwijze en expertiseniveau te achterhalen. Door het stellen van gerichte vragen kom je al heel wat te weten:

  • Heeft hij of zij een vooropleiding gevolgd die aansluit bij hondengedrag?
  • Welke werkwijze of trainingsaanpak wordt er gehanteerd?
  • Wordt er rekening gehouden met de emotionele beleving, basisbehoeften en lichamelijke processen (fysiologie) van de hond bij een diagnosestelling?
  • Wat zijn de gedragsproblemen waarin hij of zij gespecialiseerd is?
  • Zijn er referenties die je kan contacteren?

De begeleiding van (emotionele) gedragsproblemen is meestal een traject van lange duur. Daarom is het belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de gedragstherapeut waarmee je zal samenwerken. Door telefonisch contact op te nemen kan je al kort kennismaken. Daarnaast zal je snel merken of er een connectie is tussen jullie met hem / haar en voldoende vertrouwen hebt in diens deskundigheid en gehanteerde werkwijze.

Wat doet een gedragstherapeut?

Een gediplomeerde gedragstherapeut zal opzoek gaan naar de oorzaak van het gedrag bij je hond. Waardoor is het gedrag ontstaan? Wat is de functie van het gedrag? Welke motivatieprocessen spelen er mee? Wordt het gedrag mogelijk in stand gehouden?

Gedragsprobleem hond

Het eerste gesprek (= onderzoeksgesprek) vindt vaak plaats aan huis bij de eigenaar. Aan de hand van een vooraf ingevulde vragenlijst en beeldmateriaal, wordt er dieper ingegaan op het probleemgedrag en wordt de hond verder geobserveerd. Mits enkele uitzonderingen, komt er nadien een diagnosestelling over het gedrag van je hond.

In een tweede fase worden er adviezen meegegeven of en zo ja hoe het gedrag kan worden veranderd. Deze adviezen kunnen uiteenlopend zijn, afhankelijk van de diagnose die er gesteld werd:

  • Doorverwijzing naar een (gedrags)dierenarts voor een medisch onderzoek
  • Opstellen van de nodige managementmaatregelen (veiligheid voor hond en omgeving)
  • Het invullen van ontbrekende basisbehoeften
  • Trainingsschema’s voor de hond alternatief gedrag aan te leren
  • Bijkomend advies in ondersteunende middelen

Een gedragstherapeut zal doorgaans niet zelf met de hond gaan trainen. Wel voorziet hij de nodige deskundige adviezen waarmee de eigenaar zelf aan de slag kan gaan om het gedrag te veranderen. De meeste gedragstherapeuten zullen gedurende de behandelperiode wel bereikbaar blijven ter ondersteuning.

Zorg voor realistische verwachtingen

Ondanks de ervaring en expertise van een gedragstherapeut die je inschakelt, heeft deze persoon helaas geen magische stok (of quick fix) waarmee het probleem spontaan verdwijnt. Vele van de gedragsproblemen die we in de praktijk tegenkomen worden vaak al enige tijd vertoont door de hond voordat er externe hulp wordt ingeschakeld. Het vertoonde gedrag zit daarom al vaak diep ingebakken in het gedragsrepertoire van de hond. Realistische verwachtingen stellen is belangrijk om frustratie of teleurstelling bij jou en/of je hond te voorkomen.

Een gedragstherapeut geeft je de nodige deskundige adviezen mee om aan het gedrag te kunnen werken. Maar, uiteindelijk zal je als eigenaar zelf de adviezen in de praktijk moeten gaan toepassen en bereid moeten zijn om consequent en langdurig te werken aan de gedragsverandering bij je hond.

Hoe word ik hondengedragstherapeut?

Binnen de hondenwereld zijn er tal van mogelijkheden om professioneel met honden en hun begeleiders aan de slag te gaan: hondengedragscoach, hondengedragsdeskundige, hondengedragstherapeut, hondenfluisteraar, hondentrainer, hondeninstructeur, etc.

Maar waar liggen dan de verschilpunten tussen al deze titels?

In de praktijk heeft ieder van deze hondenprofessionals een eigen expertise opgebouwd:

  • Hondengedragscoach (of kortweg gedragscoach): focus op het (her)opvoeden van honden van alle leeftijden met ongewenst gedrag (bv. opspringen, graven, vernielen, etc.)
  • Hondengedragsdeskundige of hondengedragstherapeut: focus op het (her)opvoeden van honden van alle leeftijd met ongewenst, emotioneel of pathologisch gedrag (bv. geluidenfobie, verlatingsangst, reactiviteit, etc.)
  • Hondentrainer of hondeninstructeur: focus op de opvoeding en training van honden van alle leeftijden, al dan niet met één van de bovenstaande specialisaties in hondengedrag.

Na het succesvol afronden van een professionele opleiding kan u in de praktijk aan de slag met het (her)opvoeden, begeleiden en trainen van honden. Er zijn verschillende locaties waar u een opleiding als hondengedragscoach, hondengedragsdeskundige of hondeninstructeur kan volgen. Wees hierbij steeds kritisch ten opzichte van het opleidingscentrum en zorg dat ze steeds een opleidingsaanbod hebben dat de meest recente wetenschappelijke inzichten rond hondengedrag volgt. En zeker niet onbelangrijk, neem contact op met het opleidingscentrum om te horen of er een klik bestaat en de opleiding voldoet aan uw verwachting. U zal namelijk samen heel wat tijd spenderen tijdens de verschillende lesdagen.

Benieuwd naar het aanbod ‘professionele hondenopleidingen’ van Kwispelheide? U kan er alles over terugvinden via onderstaande knop of neem telefonisch contact met ons op voor meer informatie.