Heeft je hond het ook moeilijk tijdens de Coronacrisis?

Heeft je hond het ook moeilijk tijdens de Coronacrisis

Samen deze Coronacrisis doorkomen

We kunnen er niet meer onderuit, het Coronavirus heeft ons land in zijn greep. Het dagelijkse leven is stil komen te vallen en mensen moeten zoveel mogelijk thuis blijven. De tal van opgelegde maatregelen zijn cruciaal om deze onzichtbare vijand samen te kunnen verslaan. Om die reden moeten we dan ook creatief zijn om ons de komende weken thuis bezig te houden. We hopen met z’n allen dat dit virus zo snel mogelijk kan worden verslagen, doch weet helaas niemand hoelang dat nog zal duren.

Het enige wat we kunnen stellen is dat het een enorme impact heeft op het normale leven. Dit geldt zeker en vast voor mensen, maar ook voor onze honden is dit het geval. Ondanks onze honden geen gevaar lopen om besmet te geraken door het Covid-19 virus, moeten we toch proberen om ook rekening te houden met hen de komende weken.

Heeft je hond het ook moeilijk tijdens de Coronacrisis? In deze blog zullen we jullie allerhande tips meegeven om de komende weken samen door te brengen.

Gewoontedieren

Vanuit diverse onderzoeken weten we dat mensen sterk vasthouden aan hun dagelijkse gewoontes. We hebben dus zeer vaak (onbewust) dezelfde routines in onze dagindeling. Op een werkdag ziet er dit mogelijk als volgt uit: je staat ’s morgens vroeg op – neemt een ontbijt – maakt je klaar en gaat werken – na een lange werkdag doe je de nodige huishoudelijke taken – na het avondeten plof je neer in de zetel voor de welverdiende rust.

Niet alleen wij zijn van nature uit gewoontedieren, maar ook onze honden hun leven is opgebouwd op basis van gewoontes en routines. Zowel voor ons als voor onze honden zorgt routine voor de nodige dosis voorspelbaarheid en biedt het mentale rust in het leven. Hierdoor weten we beter wat er staat te gebeuren, waardoor ons lichaam in rust kan blijven. Van zodra deze voorspelbaarheid wegvalt, valt ook onze houvast grotendeels weg. Hierdoor zal ons lichaam meer stress ervaren en mogelijk in een stressreactie terecht komen. Instinctief zal een aanhoudende stressreactie er voor zorgen dat ons lichaam in overlevingsmodus komt. We zullen meer handelen vanuit ons emotionele brein, waardoor het rationele denken wordt onderdrukt.

Coronacrisis

Dit is hetgeen we nu ook zien terugkomen tijdens deze Coronacrisis. Mensen slaan in paniek door de crisis en slaan massaal aan het hamsteren. Deze reactie ontstaat door het wegvallen van onze normale vorm van voorspelbaarheid en houvast. Niemand weet namelijk hoelang deze situatie zal aanhouden en wat er nog op ons kan afkomen in de aankomende weken .. Ondanks er herhaaldelijk wordt benadrukt dat dit gedrag niet nodig is, blijven mensen het toch doen. Hierbij haalt het emotionele brein (crisissituatie) het van ons rationele brein (“gezond verstand”).

Welke impact heeft dit dan op onze honden?

Door de huidige maatregelen zijn we verplicht om de gehele dag ‘in ons kot’ te blijven en vallen onze routines grotendeels weg. Het hele gezin is 24/7 thuis waardoor de drukte in huis ook sterk toeneemt. Vele ouders die momenteel van thuis uit werken in aanwezigheid van de kinderen zullen dit beamen 😊. Maar deze drukte is ook meer aanwezig voor onze honden dan pakweg tijdens een normale werkweek. Hierdoor zullen ze meer prikkels te verwerken krijgen doorheen de dag. Dit kan op korte termijn leiden tot overprikkeling, waardoor ook hun lichaam de nodige dosis stress zal ervaren. Op dat moment zal het overlevingsmechanisme van onze honden ook geactiveerd worden.

Uiteraard is de mate van stresservaring afhankelijk van hond tot hond. De ene hond is gevoeliger aan overprikkeling dan de andere hond. Daarom is het belangrijk om de komende weken goed naar je hond te kijken. (Meer hierover in de voorgaande blog: ‘Hoe herken je stress bij je hond’)

Merk je dat hij bepaalde gedragsveranderingen vertoont? Is hij zenuwachtiger of sneller geïrriteerd?Onttrekt hij zich meer van jullie aanwezigheid? Zoekt hij vaker rust op dan normaal?

Help je hond om rust te vinden

In de gevallen dat je gedragsveranderingen ervaart bij je hond, dien je als eigenaar te begrijpen wat er gaande is en indien nodig in te grijpen. In deze gevallen dient de focus vooral te worden gelegd op stressverlagende activiteiten
VOOR DE HOND.

Hieronder deel ik graag alvast enkele handvaten om jullie opweg te zetten.

Structuur

Ga voor jezelf eens na welke routines en gewoontes van je hond je de komende weken kan blijven behouden. Ga je normaal op vaste tijdstippen wandelen? Krijgt hij zijn eten op vaste tijdstippen? Mag hij doorheen de dag altijd vrij rondlopen op jullie domein? Lijst deze allemaal even op en probeer er zoveel mogelijk te behouden. Hierdoor zal hij de nodige voorspelbaarheid en mentale rust blijven ervaren.

Veilige plaats

Deze veilige plaats geeft je hond de mogelijkheid om zich te kunnen terugtrekken als hij rust of slaap nodig heeft. Bij mensen is dit gekend als de zogenaamde “Me time”.

Belangrijk bij het bepalen van deze veilige plaats zijn de volgende zaken:

  • De plaats wordt voorzien in een ruimte waarin de hond zich goed voelt. Deze ruimte is ook best een ruimte met zo weinig mogelijk passage. Een doorgang in de living waar het gezin regelmatig passeert is dus geen ideale plek hiervoor.
  • De plaats opzich dient voldoende comfortabel te zijn (bv. bench, mand, kussen, ..)
  • De hond heeft op zijn veilige plaats ALLE controle:
    • Niemand mag de hond benaderen als hij op deze veilige plaats is.
      M.a.w.: de hond op zijn veilige plaats = NIET AANRAKEN!
    • Vraag aan de hond of hij iets wilt of niet
      Bv. wandelen – als hij niet opstaat, laat hem dan liggen en leg de riem weg
Verplichte rust

Rust en slaap is essentieel voor het lichaam om te kunnen herstellen. Tijdens de slaap zorgt het lichaam namelijk voor de verwerking van de prikkels die zijn opgedaan doorheen die dag. Om die reden kan je je hond verplichte rust geven, dit bij voorkeur op zijn veilige plaats. Hierbij mogen de deurtjes (van bv. de bench) worden gesloten, onder voorwaarde dat de hond hierdoor niet panikeert. Indien je hond volledig in paniek slaat, worden de deurtjes onmiddellijk terug geopend.

Snuffelwandeling

Snuffelen heeft een ontspannende invloed op onze honden. We mogen gelukkig onze honden nog uitlaten tijdens de huidige maatregelen. Kies in het geval van een wandeling, daarom beter voor een snuffelwandeling. Bij deze vorm van wandelen krijgt de hond alle vrijheid om de geuren die hij tegenkomt verder te onderzoeken. Er wordt STEEDS gebruik gemaakt van een lange lijn (bij voorkeur minimum 5 meter). Er wordt telkens gestopt wanneer de hond een geur onderzoekt en er wordt gewacht tot je hond deze geur helemaal heeft afgewerkt. Van zodra je hond opnieuw verder wandelt, kan je zelf ook verder gaan.

Belangrijk: bij een snuffelwandeling wordt er in duurtijd gewandeld, dus niet in afstand.
Bv. een snuffelwandeling van 40 minuten – zet je gsm op 20 minuten, van zodra het alarm afgaat draai je terug richting huis en zet je de snuffelwandeling verder.

Mentale activiteit

Een overvloed van fysieke activiteit kan ook zorgen voor overprikkeling. Voor de meeste honden is het trouwens niet aangewezen om uren aan een stuk te gaan wandelen. Als alternatief kan je daarom mentale activiteiten voorzien. Volgende voorbeelden kan je hiervoor gebruiken:

  • Zoekspelletjes in huis of in de tuin – verstop wat lekkers, gespreid over verschillende plaatsen en laat hem zelf opzoek gaan naar al dit lekkers
  • Maak eens gebruik van een snuffelmat voor honden
  • Laat hem “werken” voor zijn eten door het bv. te geven in een Kong
  • Mental games – dit kan via speciale hondenspelletjes, maar mits de nodige creactiviteit kan dit ook zelf worden gemaakt
  • Kauwmateriaal, bv. kauwbeen, mergpijp, ..
    Opgelet: kauwmateriaal wordt enkel gegeven als je zelf aanwezig bent en toezicht kan houden.

Op de facebookpagina van ‘Hersenwerk voor honden‘ kan je nog allerlei voorbeelden terugvinden van mentale activiteit.

Begrip en liefde

Ook voor mensen zijn dit stresserende tijden. Hierdoor kunnen we begrijpelijk iets sneller gefrustreerd geraken over bepaalde situaties. Hierbij is het kwestie om dit niet te ventilleren naar de gezinsleden, noch op onze hond(en). Doen ze iets wat ze niet mogen, ga hen niet corrigeren door straftechnieken te gebruiken, maar onderbreek het gedrag zonder te versterken. Komt hij nadien liefde en affectie vragen, geef hen dit dan gerust in overvloed. Met het nodige wederzijds begrip en een vat vol liefde voor elkaar, komen we de aankomende weken ongetwijfeld samen door!

 

De bovenstaande voorbeelden gelden uiteraard als algemene handvaten. Merk je dat er hierbij geen verandering optreed bij je eigen hond, dan is er mogelijk meer aan de hand. In dat geval kan je best ten rade gaan bij een gedragsprofessional.